Програма Об’єднаної опозиції скоротить кількість податків до семи, - Арсеній Яценюк

Програма Об’єднаної опозиції передбачає максимальне спрощення податкової системи і скорочення кількості податків до семи, заявив голова Ради Об’єднаної опозиції «Батьківщина», лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк під час засідання круглого столу з обговорення програми Об’єднаної опозиції «Стабільна конкурентоспроможна економіка» у п’ятницю, 22 червня.

Арсеній Яценюк нагадав, що 2011 року Heritage Foundation спільно з Wall Street Journal вирахували індекс економічної свободи України. «Україна впала в індексі економічної свободи фактично на рівень 2000 року. Навіть гірше – 1999-го», - підкреслив він.


Лідер «Фронту Змін» назвав десять головних проблем, які перешкоджають розвитку української економіки. Перша проблема, переконаний Арсеній Яценюк, яка стосується не лише економіки, а й держави загалом, - це корупція. «Друга проблема, яка так само має і політичниий, і економічний вимір, – це проблема тотальної монополії в країні. Монополії на політику і, відповідно, на економіку України», - наголосив він.

Одними з головних перешкод для української економіки, на переконання Арсенія Яценюка, є також низька ефективність праці, низький рівень конкурентоспроможності, відсутність економічної свободи як такої, непристосованість до кардинальних світових змін останніх років, відсутність ліквідності в світі в цілому.

Серед ключових проблем Арсеній Яценюк назвав неспроможність держави погасити борги. «У поточному році загальні виплати по тілу кредиту за відсотками становить близько $13 млрд. На 2013 рік такі виплати становитимуть $ 7,5 млрд», - наголосив він.

Також, переконаний лідер «Фронту Змін», розвитку економіки перешкоджають втеча капіталу, законспірованість української економіки та відсутність реальних реформ в країні.

Арсеній Яценюк наголосив, що в програмі Об’єднаної опозиції закладено шлях, як подолати ці проблеми: «як зробити українську економіку конкурентною, як сюди залучити інвестиції, як наповнити бюджет і як завдяки цьому підняти соціальні стандарти в Україні».

Насамперед, переконаний голова Ради Об’єднаної опозиції, необхідно знищити монополію в економіці: «монополію, яка створена на всю українську власність, на всі ресурси, на енергетичний сектор, на приватизацію, на роботу з податковою адміністрацією - кому можуть відшкодовувати ПДВ, а кому ні, на розмитнення на державній митній службі. Тобто знищити корупційний політичний вплив на українську економіку – це сьогодні надзавдання України», - підкреслив він.

Один із головних інструментів для реалізації цього завдання, переконаний Арсеній Яценюк, – це спрощення податкової системи і ведення бізнесу. Він нагадав, що сьогодні податкова система в Україні вважається однією з найскладніших у світі.

Натомість Об’єднана опозиція планує запровадити сім загальнонаціональних податків: податок на додану вартість, податок на прибуток компаній, плата за природні копалини, податок на землю, податок на нерухомість, податок із доходів громадян та акцизний збір. «Це єдиний механізм як можна відновити притік інвестицій в країну. Це зробить податкову систему найбільш конкурентною і найбільш привабливою на теренах Європи», - наголосив лідер «Фронту Змін».

«Є класичний економічний принцип – чим простіша модель, тим складніше її обійти. Тому чим складніша українська податкова модель, тим її обійти простіше: не платити податки, переводити кошти в офшорні зони і таким чином фактично не давати можливості економіці розвиватись», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Об’єднана опозиція, наголосив лідер «Фронту Змін» також вважає необхідним скасування угоди з Кіпром про усунення подвійного оподаткування. «За експертними оцінками, із $52 млрд, які були виведені до Кіпру минулого року, не заплачено близько 80 млрд грн податків, тобто $10 млрд. Це майже обсяг кредиту МВФ», - додав він.

«Завдання Об’єднаної опозиції - це зміна Податкового кодексу, тотальна демонополізація, підвищення рівня свободи української економіки, залучення іноземних інвестицій і відновлення довіри інвесторів до України», - наголосив Арсеній Яценюк.